A szertartásvezető és az anyakönyvvezető


A szertartásvezető által vezetett szertartás külsőleg azonos az anyakönyvvezetői szertartással /nemzeti színű vállszalag, házassági lap az aláíráshoz, gyűrűhúzás, szülők köszöntése, stb. Az egyik lényeges különbség az, hogy míg az anyakönyvvezető jogilag köti össze a párt, addig a szertartásvezető által lebonyolított szertartás nem hoz létre jogi köteléket. A szertartásvezetőt nem kötik hivatali szabályok.
Vannak olyan települések, városok, ahol az illetékes anyakönyvvezető nem vállal külső helyszínen házasságkötést és ünnepnap, vasárnap sem lehet hivatalosan házasságot kötni. Ezen felül az anyakönyvvezető csak meghatározott időpontban /általában 10-17 h között/ vállal esketést. Az anyakönyvvezető csak a hivatal közigazgatási területén belül vállalhat házasságkötést, sokszor egy napon több párt kell összeadnia. A hivatalos esketésnél nincs olyan mozgástere a párnak az elképzelései megvalósításához mint a szertartásvezetőnél.
A szertartásvezető az ország bármely területére kérhető, bármely időpontban /vasárnap, ünnepnap, éjjel vagy hajnalban/  az ifjú pár által megálmodott helyen /erdőben, vízparton, hajón, tanyán, stb/.
Egyetlen egy feltétele van, hogy a párnak az esküvő előtt két tanúval bármely anyakönyvvezető előtt /30 nappal előtte hivatalosan be kell jelentkezni/ házasságot kell kötnie. Ez hivatali munkaidőben a polgármesteri hivatalokban általában díjmentes. Ebben az esetben a hivatali "igennél" a pár nem a násznép előtt van, nincs menyasszonyi ruha, nincs szülőköszöntés, nincs dekoráció, nincs bevonuló zene, nincs koreográfia.
Ezért választ egyre több pár szertartásvezetőt.

 

 

Miért jó a szertartásvezető?


Az esküvői szertartásvezető meghitt, egyedi szertartást bonyolít le az ifjú pár által megálmodott helyszínen és időben. A szertartás szövegét előre egyezteti a párral, minden részletet aprólékosan átbeszélnek, hogy az esküvő egy maradandó élményt nyújtson számotokra.
A szertartásvezető előtt kimondott igennél  menyasszonyi ruhában vonulsz, a vőlegény ott vár dobogó szívvel az eskető asztal előtt, vagy ő is külön édesanyjával bevonul, ott van először szülőköszöntés, ott van először gyertyagyújtás, homoköntés, faültetés, esetleg galambreptetés. Itt van lehetőség az általatok megálmodott szertartás lebonyolítására, egyedi, személyre szabott szertartási szöveggel.

 

Szertartás menete

 

A vendégek helyet foglalnak. A házasulandók melletti, vagy mögötti székekre ülnek a tanúk, az első sorokba a szülők.
Megszólal a bevonuló zene, és a pár vagy együtt, vagy külön-külön a vőlegény az édesanyjával, vagy koszorúslánnyal, a menyasszony édesapjával, vagy egy általa választott személlyel, besétál a szertartásvezetői asztalhoz.
Ezt követően köszöntöm az ifjú párt és a megjelenteket, majd Rólatok beszélek.
Ezután jön a hivatalos rész, melyben először a menyasszonyhoz, majd a vőlegényhez intézem a kérdést. Az elhangzott igen válaszok után megállapítom, hogy házastársak vagytok, elhangoznak a házassági nevek.

 

Aláírási sorrend: először a feleség, utána a férj ír alá, aztán a tanúk, és végül a szertartásvezető.

 

Miután felkértelek rá benneteket, elsőként a férj húzza fel a felesége ujjára a jegygyűrűt, s ezután fordítva.
A gyűrűhúzáskor lehetőség van fogadalomtételre, mely nem kötelező, de romantikus és mindenki számára megható. Egy rövid verset, vagy szöveget, mint fogadalmat mondd egymásnak az újdonsült férj és feleség.

 

 

 

Gyertyagyújtás
Ehhez három szál gyertyát használunk, melyből a szélső kettőt a szertartás előtt meggyújtunk. A harmadikat együtt kell meggyújtani.  A közösen fellobbantott láng a közös életetek kezdetét jelképezi.
A gyertyagyújtást külső helyszínen nem ajánlom, mert a legkisebb szellő is elfújhatja a lángot. (Esetleg szélvédett hely vagy speciális gyertya esetén.)

Homoköntés
Két, különböző színű homokot kell összeöntenetek egy üvegedénybe együtt, egyszerre. Ahogy a két szín keveredik, az jelképezi, miként válik eggyé eddigi önálló életetek. Homok helyett sok más érdekes anyagot is lehet használni. Nagyon látványos.
Esetleg lehet fát ültetni, galambot reptetni, vászonra festeni, stb.

 


 

Szülőköszöntő   (opcionális)
Itt mondok a nevetekben köszönetet szüleiteknek, itt lehet szívhez szólóan megköszönni nekik fáradozásaikat és elmondani nekik, hogy mindig fontosak lesznek számotokra. Ezt követően átnyújtjátok szüleiteknek a szeretet virágait, és ha van, az ajándékokat. 

 

Itt van lehetőség az előre egyeztetett, személyre szabott szövegre, ami csak rólatok szól, amibe megemlíthetjük a közös élményeiteket, megismerkedésetek történetét, az eljegyzést, vagy bármit amit úgy gondoltok, hogy ezen a csodálatos napon jó ha felelevenítünk.

 

A szertartás lezárásaként koccintunk. Általában a pár, a tanúk és a szertartásvezető, esetleg még a szülők, vagy az egész násznép.